Voorpagina Hans van Maanen
klikklikklikklik

Hans van Maanen

 

This is the home page of science writer Hans van Maanen. From here, you can move on to articles, books and columns I've written and a bit more, but it's all in Dutch. And you might be interested in my fonts.


Welkom op de voorpagina van de website van wetenschapsjournalist Hans van Maanen. Op deze website vindt u een kleine bloemlezing van artikelen die ik heb geschreven, een overzicht van mijn Volkskrant-columns, een lijst met boeken, mijn fonts, en nog zo het een en ander.

 Skepter Weekly columns Misinformation Broddelwetenschap
Skepter Columns Fonts en
SciType
Grote encyclopedie
van misvattingen
Andere
boeken

Sinds december 2014 (jaargang 27) ben ik hoofdredacteur van Skepter, het tijdschrift van de stichting Skepsis.

Van 2003 tot de zomer van 2013 heb ik voor de Volkskrant de rubriek Twijfel over dubieuze wetenschap en aanverwante zaken geschreven. Een deel daarvan is, zoals dat gaat, gebundeld in mijn boeken, het meest recente is Broddelwetenschap.
Van 1988 tot 2003 was ik als wetenschapsjournalist verbonden aan Het Parool, van 1981 tot 1988 was ik redacteur bij het Haarlems Dagblad. In 2003 ging Het Parool voor zichzelf beginnen, en ik ook. Sindsdien heb ik voor verschillende media geschreven, van Privé en Quest tot Akademienieuws en Natuur en techniek. Daarnaast heb ik altijd met veel plezier lezingen gegeven en gastcolleges wetenschapsjournalistiek verzorgd -- onder meer aan de Erasmusacademie in Rotterdam (de PDOJ), aan de Rijksuniversiteit Groningen, in Leiden en aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. (Iemand heeft een Wikipedia-pagina over mij geschreven, maar die is hier en daar verouderd en ooit, na een kritische Twijfel, gevandaliseerd door een Tilburgse onderzoeker.)

In 2007 ontving ik zowel de Van Walreeprijs voor medische wetenschapsjournalistiek van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen als de NWO Eurekaprijs voor 'het beste oeuvre op het terrein van de wetenschapscommunicatie'.

Helemaal aan de andere kant van het letterproductiebedrijf ontwerp en teken ik fonts.