Van Maanen Hans van Maanen
klikklikklikklik

Voorwoord

Geschreven voor het Grote Jonge-Vadersboek van Nico Scheepmaker. Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam, 1993. ISBN 90-351-1232-6.


Veel vaders zijn geen Jonge Vaders omdat zij zich, als de tijd daar is, niet herinneren welke spelletjes, grapjes en flauwiteiten er allemaal met hen gedaan werden toen zij nog Jonge Zonen waren. Pas als de kinderen het huis uit zijn, denken ze eraan de neus van hun kleinkinderen af te pakken.

Om aan deze schrijnende situatie een eind te maken, stelde Nico Scheepmaker zijn Jonge-Vadersboeken samen, hier in een handzame band bijeengebracht. En wie beter dan Scheepmaker, die zijn kinderlijke afkomst nooit heeft verloochend, had dit kunnen doen? Het is rijp en groen, geestig en melig door elkaar -- precies zoals het bij Nico Scheepmaker en bij Jonge Vaders hoort.

Zeker nu mannen steeds later ouder lijken te worden, waardoor het Jonge-Vaderschap geen vanzelfsprekende zaak meer is, komt een fraaie heruitgave als geroepen. Maar niet alleen voor vaders, ook voor zonen en dochters van vaders is dit boek welhaast onmisbaar (daarmee is de potentiële afzetmarkt wel geopend, dunkt me). Golven van dierbare herinneringen aan leuke opa’s en gekke ooms, en soms zelfs aan moeders en oma’s en tantes, worden opgeroepen bij lezing van Scheepmakers uiteenzetting over Op een boerenpaard -- ‘Altijd succes, behalve na het pap eten’. Wie zal ongeroerd blijven bij Kuiltjes met jus -- ‘Het diepste verlangen van ieder etend kind is een jusvijvertje op zijn bord’?

Goocheltrucs, verjaardagspartijtjebezigheden, raadseltjes en rekensommen -- Neem een getal in gedachten -- er is voor iedereen van elke leeftijd en bij elke gelegenheid wel iets te vinden. Dank zij dit standaardwerkje kan elke vader een Jonge Vader worden en, mocht hij dit boek in verkeerde handen laten vallen, elke jonge zoon een dekselse kwajongen.

Het Grote Jonge-Vadersboek biedt, om het nog eens kort samen te vatten, elke vader het repertoire waardoor de vriendjes van zijn kinderen jaloers zullen zeggen: ‘Wat een leuke vader heb jij!’ En is er iets mooiers denkbaar?

Terug naar boven