Van Maanen Hans van Maanen

klikklikklikklikklik

Geen wolf en zeven geitjes

Botsauto's

Het spel Botsauto's werd in 1972 bedacht door de Amerikaanse wiskunde-student Colin Vout. Hij gaf het de naam Dodgems omdat de stenen inderdaad bewegen als de 'elektrische voertuigjes waarmee men op bepaalde kermisvermakelijkheden rondrijdt en min of meer opzettelijk tegen andere van die voertuigjes opbotst', zoals de Van Dale het, fraai recursief, noemt. Het spelletje lijkt heel wat simpeler dan het is.

Het veld is minimaal vijf bij vijf, maar kan uiteraard ook groter worden gemaakt. Wit begint met drie autootjes aan de onderrand van het veld, zwart heeft er drie aan de zijkant. Het eigenlijke speelveld is slechts drie bij drie, want de respectieve overzijden van het bord zijn de doelvelden van de auto's.

Beide spelers proberen hun auto's zo snel mogelijk naar de overzijde van het veld te schuiven en de ander tegelijk zo veel mogelijk dwars te zitten. Wit wil zijn stenen dus naar boven schuiven, zwart naar rechts. Wie het eerst al zijn auto's op de vijfde lijn heeft, wint. Omdat wit begint, heeft zwart de nabeurt: als hij in dezelfde beurt ook alle auto's van het bord heeft, is het remise.

De stenen kunnen alleen recht vooruit of opzij, een veld per keer, en wie niet kan zetten moet een beurt overslaan. En de spelers mogen, eenmaal, een vijandelijke steen van plaats laten wisselen met een eigen steen. Een spelletje:

1. b1-b2 a2xd1
Zwart wisselt meteen van plaats met een witte steen.

2. b2-b3 a4-b4
3. a2xb4 a2-b2
4. c1-c2 d1-e1
Zwart brengt als eerste een auto over, maar staat al achter.

5. b4-b5 pas
6. c2-c3 b2-c2
7. c3-c4 c2-d2
8. c4-c5 d2-e2
9. b3-b4 a3-b3
10. b4-b5 en wit wint.

Volgende spel: Billabong


Terug naar inhoud