Van Maanen Hans van Maanen

klikklikklikklikklik

Geen wolf en zeven geitjes

Hongerige wolf

Dan komen we nu bij de spelletjes waarbij een speler met een enkele steen zich tegen een overmacht probeert staande te houden, of andersom, waarin weerloze schepsels zich samen trachten te verweren tegen een woest prooidier. In Nederland vechten geitjes tegen wolven, in Engeland ganzen tegen vossen, in India geiten tegen tijgers en in Siam ossen tegen tijgers.

Het bekendste spel is natuurlijk Wolf en zeven geitjes, maar daar zouden we het niet over hebben (de geitjes kunnen altijd winnen).

Hongerige Wolf is een gehucht in Oost-Groningen (gemeente Finsterwolde) en de naam van de wolf-en-geitjesvariant die wordt gespeeld op een veld van acht bij acht. De geitjes zijn met z'n twaalven. Daar staat tegenover dat de wolf geitjes mag opeten.

De geitjes staan geposteerd in drie rijen van vier, n de wolf staat in het zwarte hoekveld aan de andere kant van het bord. De geitjes beginnen. Zij mogen weer alleen schuin vooruit, maar de wolf kan vooruit en achteruit zetten en slaan -- door over een geitje naar een leeg veld daarachter te gaan, net als de koning bij Engels dammen. De wolf mag meer dan een geit per zet oppeuzelen als de geiten zo dom zijn zich te laten nemen.

De geiten winnen -- en dat moet ze niet zoveel moeite kosten -- als ze de wolf hebben vastgezet. Het spel wordt ook wel eens zo gespeeld dat de wolf twee zetten achter elkaar mag doen, of dat er twee wolven zijn die om beurten zetten.

Ook kan men de krachten meten door de geiten elk volgend spel met eentje minder te laten beginnen tot de wolf een keer wint en alle geiten heeft opgegeten; wie met de minste geiten de wolf heeft weten vast te zetten, is de winnaar.

Volgende spel: Haas en jagers


Terug naar inhoud